{ "title": "Saç", "image": "https://www.sacbakimi.gen.tr/images/sac(1).jpg", "date": "20.01.2024 17:10:10", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Saç; İnsanda, baş üstünde yer alan kıl kümesine verilen genel olan addır. Saç diğer kıl kümelerine nazaran daha hızlı bir şekilde uzar. Saçın, büyüme hızı ortalama olarak günde 0,3 milimetre ile 0,4 milimetre arasındadır. Her saç kılının büyüme ve duraklama zamanları birbirinden bağımsız olduğu için bir kıl büyürken diğer kıl dökülebilir. Yeni doğan bebeklerde bütün kıllar aynı zamanda bulunur. Bu nedenle 2 ve 3 haftalık bebeklerde ani bir şeklide saç dökülmesi meydana gelir. 6 ayın ardından saçlar yetişkinlerin saç düzenine gelir.

Saçın iki kısmı bulunmaktadır. Saç kökü, saç teli saç kökünden meydana gelir. Saç kökü kafa derisinin yağ tabakasına gömülmüştür ve en uçta kalan bölümüne saç soğanı ismi verilir. Saç soğanın da ayrıca saça rengini veren melanin pigmentini meydana getiren melanosit hücreleri de yer alır. Saç soğanının en alt bölümünde dermal papilla ismi verilen damar yumağı yer alır. Bu yapı saçların büyümesi ve beslenmesi için oldukça önemlidir. Her bir saç kökü, iç ve dış olmak üzere iki kılıf tarafından çevrelenmiştir. Saç kökünün çevresinde ayrıca saçı kayganlaştıran sebum salgılayan sebase bezleri de yer alır.

Saç gövdesi, saçın derinin dışında kalan bölümüne saç gövdesi ismi verilir. Saç gövdesi keratine dönüşmüş ölü hücreler, bunları bir arada tutan maddeler ve sudan meydana gelmiştir. Fizyolojik açıklamayla beraber, saçlarımız, sosyal hayatta güzelliğimizi tamamlayan bir unsurdur. Bakımlı, parlak ve gür saçlar yalnızca sağlığımızı yansıtmakla kalmaz, kendimize güvenimizi yükseltir. Kadın veya erkek olmamız bunu değiştirmez. Saçlarımızı önemseriz. Sağlıklı ve güçlü olan saçlar ideal güzelliğin önemli bir unsuru, kişisel güzelliğin ve cazibenin önemli olan parçasıdır. Farklı olan saç modelleri, insanların bir nevi mensup oldukları sosyal grupları, kişisel ve sosyal tavırlarını, bazen yalnızca bir duyguyu yansıtmak ya da karşı cinsin ilgisini çekmek için tercih edilebilir.

Saçlar, insanın kişiliğini ve toplumsal konumum hakkında en çok fikir veren organdır. 2001 senesinde Fransa da saçın kadınların psikolojik durumu üstündeki etkileri adlı bir klinik araştırmada, sağlıklı saçlar ruhsal durumun bütün pozitif boyutlarını yükseltmekte ve bütün negatifleri de düşürmektedir neticesine varılmıştır. Saç rengini, saç şeklini ve saç tipini belirleyenler, saçımızla ilgili her şey genetik olarak biçimlenir. Yani insan daha anne karnındayken bu çoktan belirlenmiş olur. Saçlar biçimsel olarak düz, dalgalı veya kıvırcık olabilir. Renkleri de farklılaşır. Sarı, kızıl, kahve tonlarında veya siyah olabilir. Saçlarımız kafatası derimizdeki yağ bezeleri ve yapısına nazaran normal saç, kuru saç ve yağlı saç şeklinde anılır.

Saç tipleri ve özellikleri ise Normal olan saçlar. Normal saç, saçın yapısını teşkil eden bütün maddelerin dengede olduğu parlak, canlı ve sağlıklı bir saç cinsidir. Normal saçın güzelliğini ve sağlığını korumak için düzenli olan bir bakım yeterlidir. Kuru olan saçlar. Saçta kuruluk deride bulunan yağ bezleri ve dış etkilere bağlıdır. Fazla sık fön kullanmak, rüzgâr ve ısı farklılaşmaları, perma ya da boya, saç ve saç derisine olumsuz etkiler oluşturarak kuru saçlara sebep olur. Kuru saçlar parlamaz, bakımsız ve mat bir görünüme sahiptirler. Kuru olan saçlar iyi bir bakım yapmak ve düzenli olan bir yıkama gerektirir.

Şampuanı seçerken nemlendirici özelliği olmasına dikkat edilmelidir. Saçların şampuanlama olayının ardından çok iyi bir biçimde durulamaya dikkat edilmelidir. İyi durulanmış olan saçın bakım özelliği bulunduran kremler ya da şekillendirme ürünleri uygulanırsa, saçların daha canlı ve parlak görünüm kazandığı tespit edilmiştir. Şampuan ve bakım ürünleri mevzusunda kuaförden yardım alınabilir. Yağlı olan saçlar. Genetik özellikler haricinde hormon düzensizlikleri, dış faktörler ve stres şeklindeki olaylar yağ bezlerinin çok çalışmasına ve dolayısı ile yağlı olan saçlara sebep olabilir. Saçlar yağlı ise onları ılık su ile ve yağlı saçlara uygun olan bir şampuan kullanılarak yıkanılır.

Kuaför bu mevzuda yardımcı olacaktır. Yıkama esnasında saçlı deriye hafif bir şeklide masaj yapılmalı ve saçların ılık su ile iyi bir şeklide durulanmalıdır. Saçlar fönün ılık olan ayarı ile kurutulur. Ayrıca, yağlı olan saçların fazla sık taranması doğru değildir. Sık tarama, yağ bezleri harekete geçirerek yağlanmayı yükseltir. Saç cinsine uygun olan şampuan, saç kremi veya diğer bakım ürünlerinin seçilmesi ise bu mevzu oldukça hassas olan bir mevzudur. Saç hem kadın hem de erkek için bedenini ve psikolojisini tamamlayan oldukça önemli olan bir ayrıntıdır. Bu mevzuda perukçular fazla şeyler anlatabilir. Oldukça fazla önemli olan saçları kaybetmemek için, doğru ve özenli bir bakım yapılmalıdır. Saç teli ölü hücrelerden meydana geldiği için kendi kendini onarma şansı bulunmamaktadır.

Dolayısı ile kullanılan şampuan, bakım ürünleri, şekillendiriciler doğru bir şeklide seçilmeli ve doğru bir şeklide uygulanmalıdır. Özellikle de alkol derecesi yüksek olan, bal mumu bulunduran, yağlı ve pH derecesi cilt ve saça uygun olarak ayarlanmamış ürünler kullanıldığı zaman saç telinde incelme, matlaşma, kırılma ve dökülme gibi olumsuz olan neticeler gözlemlenecektir. Yaşanılan çağ her alanda uzmanlık ve bilgi çağıdır. Artık yalnızca saç ve saçlı deride uzmanlaşmış markalar bulunmaktadır. Saçların günlük bakımı için bu cins ürünler seçilmelidir. Tercih edilen kuaförün de bu cins markalar haricinde ürün kullanmadığından emin olunmalıdır.
" } ] }