{ "title": "Saç Seyrelmesi", "image": "https://www.sacbakimi.gen.tr/images/sac-seyrelmesi.jpg", "date": "19.01.2024 17:07:54", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Saç Seyrelmesi, Saç dökülmesi sık sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Dış görüntünün mühim bir kısmını yaratan saçlardaki sorunlar hem fizyolojik hem ruhsal olarak huzursuzluk verir. Saç dökülmesi saçlı derinin tümüne yayılabilir veya birkaç bölgede lokalize olabilir; bu daimî tahribat veya belli bir süre dönemsel dökülmeler halinde de gelişebilir. Toplumda en sık sık karşılaşılan 2 farklı tip saç dökülmesinin üstünde durmak gerekmektedir.

Saç Seyrelmesi ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Saç dökülmesi birçok bireyin yakındığı bir problemdir. Sorunun saç dökülmesinde bir yükseliş mı, yoksa saçlarda seyrelme veya kelleşme mi meydana geldiği kesin belirlenmelidir. Saç dökülmesi en bir sürü tarama ve yıkanma anında belirgin şekil alır.

Normalde Saçlarımız Ne Kadar Dökülür?

Günde 100 civarı yıkama ardından ise 200'e yakın saçın dökülmesi normaldir. Bu sayının üzerindeki dökülmeler normal değildir ve bir Dermatoloji Uzmanı aracılığıyla değerlendirilmesi gerekir. Doğum, ateşli rahatsızlık ve zor rahatsızlık, yaralanma ve cerrahi müdahale gibi durumlarda 2-3 ayın hemen ardından saçlarda dökülme görülebilir. Bazen de guatr tedavisinde kullanılan ilaçlar, A Vitamini, kanser rehabilitasyonunda kullanılan ilaçlar dökülmeye ne sebeple olabilmektedir. Bu tarz dökülmelerde saçlı deri normaldir. İyileştirme gerekmez, saçlar çoğunlukla kendi kendine gelir.

Sonbaharda saçlarda görülen gün içerisinde 100-150 tel dökülmesi normaldir. Bu dönemde iyi beslenemiyoruz. Sebze ve meyvenin azalmasından ötürü olması gerektiği kadar vitamin alamıyoruz. Güzde dökülen saçların durumuna, kış aylarında beden soğuğa adapte meydana geldiği amaçlı yenileri çıkmaya başlayacaktır. Çıkan yepyeni saçlar da ilkbaharda canlanarak, belirgin duruma dönecektir. Eğer kış geldiğinde saç halen bir sürü pek dökülüyorsa o zaman bir cildiye doktoruna gitmekte yarar vardır. Bu vaziyette da kişilere besleyici ve vitaminli şampuanlar tavsiye ediliyor. Sonbahar aylarında da havaların soğumaya başlamasıyla beraber saç soğanı da daralır ve büzüşür. Saç soğanı eskiyen ölçüsüne yönelik ek olarak minik olunca içerisinde bulunan saçı besleyen damarlar da küçülür. Bu nedenle saç ek olarak az beslenmiş olabilir. Bir zaman hemen ardından bu beslenme yeteri kadar gelmeyince de saç dökülmeye başlar. Saçın kısa veya uzunca olması farklılık etmez. Ama birtakım kişilerde dökülme ek olarak az olabileceği amaçlı farklılık etmeyebilirler. Bilhassa kilolu bireyler bu durumdan daha az etkilenir. Beden soğuğa alışıncaya dek dökülme olabilir. Bilhassa kış aylarında saçı soğuktan muhafaza etmek gerekir, bu sebeple ıslak saçla dışarı çıkılmamalıdır. Kadın ve erkeklerde eşit sıklıkta rastlanan saç dökülme şikâyeti, sadece bir rahatsızlık olmayıp birtakım hastalıklarla beraber saç köklerinin ritmik siklusunun bozulması neticesinde gelişebiliyor. Doğum yapan bayanlarda, tiroit bezinin iş bozukluklarında önemli sistemik hastalıklar (Zatürre, kan kaybı, böbrek hastalıkları.), büyük üzüntüler ve korkulardan hemen ardından bunu takip eden 5-6 ay içerisinde dökülmeler olabilmektedir, bu tarz dökülmeler 3-5 ay civarı sürebilir. Saç kayıplarının diğer bir sebebi de vitamin ve mineral eksiklikleri olup bunların diyetle yeteri kadar alınmaması veya kaybın çok fazla olması, vejetaryenlik, emilim bozuklukları saç dökülmelerini hızlandırıyor. Tüm bu nedenlerin tespiti amaçlı, kontrol tetikten hemen ardından gereken analizler yaptırmalısınız. Hastadaki dökülme sebebi saptandıktan hemen sonra sebebe yönelik takviyeler ve destekleyici ilaçlarla saçlar yeniden kazanılıyor.
" } ] }