{ "title": "Saç Hastalıkları", "image": "https://www.sacbakimi.gen.tr/images/sac-hastaliklari.jpg", "date": "20.01.2024 11:29:32", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Saç hastalıkları

Dış görünüm ve sağlık açısından büyük bir öneme sahip olan saçlarımız, zamanla birtakım sıkıntılar yaşamaktadır. Aslında yüz yüze kalınan tüm saç sorunları, bir hastalığın olduğunun habercisidir. Bu hastalık, saç hastalığıdır. Bazen de sağlık problemi ile gelen saç rahatsızlıkları yaşanmaktadır. Bütün saç hastalıklarının çözümü bulunmaktadır. Özellikle erken tanı ve yapılan yerinde müdahale ile uzun süre sıkıntı yaşanmadan hastalık atlatılmaktadır. Saç bakımı doğru bir şekilde yapıldığı zaman hastalıklara kapılma riski azalmaktadır. Saç hastalıklarından korunmak için birtakım önemli hususlara dikkat etmek gerekir. Her gün saç yıkamak, bitkisel şampuan kullanmak ve saçımızı aşırı yağlanmadan korumak bu önlemlerden birkaçıdır. Ayrıca saçlarımızı jöle, sprey gibi maddelerden uzak tutmakta fayda sağlamaktadır. Saç hastalıklarına bakıldığında en çok göze çarpan hastalık saç dökülmesidir. Bunun yanında saçkıran, elektriklenme, aşırı kepek oluşması, yağlanma ve saçda kalite düşmesi bu hastalıklardan bazılarıdır.

Saç dökülmesi, hastalığı bayan ve erkeklerde çok can sıkıcı bir hal alan rahatsızlıklardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Erkeklerde daha yaygın olan saç dökülmesi kadınlarda yüzde 50 oranında görülmektedir. Saç dökülmesinin nedenlerine bakıldığında cinsiyete göre farklılık göstermektedir. Erkeklerde saç dökülmesinin nedenlerine bakıldığında en çok genetik, yani anne babadan kalıtsal olarak gelmenin yanında; tozlu yerlerde çalışma, iş gereği şapka kullanma, jöle kullanma, sigara ve alkol kullanımı, stres gibi nedenler saç dökülmesini ortaya çıkarmaktadır. Kadınlarda ise aynı şekilde kalıtsal olmanın yanında, gebelik uzun süre ilaç kullanımı ve menopoz yaşama saç dökülmesine ortam hazırlamaktadır. Saç dökülmesinin engellemek için bitkisel ilaçlardan faydalanma ve çok sık saç dökülmesi yaşanıyorsa doktora başvurmak gerekir.

Saç kıran, tıp dilinde ismi alopeci areata olan saç kıran, erkeklerde bayanlarda sık görülen hastalıklardan biri olup, genellikle geçici saç dökülmeleri yaşanır. Saç kıran hastalığının başlıca nedeni çok moral bozukluğu ve aşırı stres yaşanmasıdır. Başımızın herhangi bir yerinde madeni para büyüklüğünde bir saç dökülmesi şeklinde görülür. Tedavisine bakıldığı zaman, bitkisel ilaçların yanında bilimsel ilaçlarda fayda sağlamaktadır. En çok uygulanan bitkisel yöntem ise sarımsak tedavisidir. Hangi tedavi uygulanırsa uygulansın, fayda sağlamak için hastanın moral düzgünlüğü çok önemlidir.

Aşırı kepek, en az aç dökülmesi kadar çok görülen saç kepeklenmesi özellikle koyu renk elbise giyildiğinde omuzlarda birikmekte ve can sıkmaktadır. Tedavisi kolay olan hastalıklardan birisidir. Kepeğin yoğunluğuna göre şampuan ve losyon kullanımı ile bu sorun ortadan kalkmaktadır. Başımızda mantar çıkmasına bağlı olarak oluşabilen kepeklerde ise tedavisi içinde ketokozanol maddesi olan şampuanlar tercih edilmelidir. Eğer aşırı kepeklenme görülüyorsa, bu şampuanın yanında climbazol maddesi olan şampuan kullanmak fayda sağlar.

Saç mantarı, aşırı kaşıntı ve kepeklenme sorunu yaşayanlarda görülen saç mantarı, saçlarımızda yoğun bir kepek yaşanmasına ve kaşıntıya neden olur. Tedavisi kolay olan bu saç hastalığında, eczanelerden alınacak özel şampuanlar ile giderilmektedir.

Bu saç hastalıkların yanında, bazı insanlarda vücudun aşırı yağ salgılaması sonucunda saçlarında yağlanma görülmektedir. Buna karşı, yağlanma önleyici şampuan kullanmak fayda sağlar. Yine bir diğer saç hastalığı olan elektriklenme ise bilhassa sabahları kalkıldığında, şekil almayan saçlar sorun yaratmaktadır. Buna karşı saç kremi kullanmak fayda sağlamaktadır. Bahsedilen bu saç hastalıklarını yaşıyorsanız hafife almamalı ve çözümü için uğraşmalısınız.
" } ] }