{ "title": "Saç Ektirme", "image": "https://www.sacbakimi.gen.tr/images/sac-ekimi(2).jpg", "date": "21.01.2024 21:20:55", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Saç ektirme, donör sahadan yani saçlı bölgeden 1 mm çaplı ya da daha küçük çaplı aletlerle alınan saç köklerinin, seyrek alanlara ya da saçsız bölgeye nakledilmesiyle gerçekleşir. Bu FUT ve FUE denilen tekniklerle yapılabilir. FUE tekniği sırasında saç kökleri kesiğe gerek kalmadan zahmetsizce saç ektirme yapılabilir. FUT tekniğine göre daha konforlu bir uygulamadır. Kesi yapılmadığından, hastalara dikiş yapılmasına da gerek kalmaz. FUE ve FUT tekniğindeki farklılık sadece saç köklerinin alınmasındadır. Bunun dışında kanalların açılmasında ve saç ekim aşamalarında herhangi bir farklılık bulunmaz. Ancak FUE tekniği hem kısa sürede yapılması hem de iz bırakmaması açısından daha fazla tercih edilir. Çünkü FUT tekniğinde saç kökleri bistüri kullanılarak doku alma şeklinde yapılmakta ve bu alanda sonradan iz kalmaktadır.

Saç ektirme işleminde dikkat edilmesi gerekenler

Günümüzde yeni tekniklerin geliştirmiş olması, saç ektirme işlemini daha kolay hale getirmiştir. Bu uygulamanın deneyimli bir doktor ve ekibi tarafından yapılması gerekir. Ancak uygulama öncesinde çok dikkatli ve özenli çalışılmalıdır. Herkese saç analizi yapılmalı, saç ekimi planı yapılarak, saç ekimi gerçekleştirilmelidir. İnsanlardaki saç çıkış yönüne uygun şekilde ekim yapılmalıdır. Saç kökleri hızla nakledilmeli ve bekletilmemelidir. Bunun için saç ekim merkezinin iyi seçilmesi gerekir. Saç ektirme işlemi hastanede ameliyat ortamında, estetik cerrah tarafından yapılmalıdır. Hastalar genetik olarak hiç dökülmeyen bölgeden alınan saçların saçsız bölgeye nakli sayesinde yaşamları süresince saçlarına kavuşacaktır. Bu nedenle saç ekimi öncesinde her konuya dikkat edilmelidir. Saç ektirme yasalara uygun şekilde hastanede ameliyat ortamında, plastik cerrahi uzmanı ve deneyimle bir ekiple, steril koşullar sağlanarak yapılmalıdır. Lokal anestezi ile yapılan işlemde, hastaların ihtiyacı olduğunda küçük molalar verilmeli ve uygulama sonuna kadar konforunu devam ettirmelidir.

Saç ektirme de ön saç çizgisinin önemi

Saç ektirme işleminin başarısı ön saç çizgisinin doğru belirlenmesiyle orantılıdır. Yani ön saç çizgisinin doğru açıyla belirlenmesi saç ekiminin doğallığını ortaya çıkarır. Aynı zamanda bu bölgeye nakledilecek saçların kalınlığı, çizginin simetrik hali her zaman uyumlu olmalıdır.

Saç ektirme nasıl olur?

Saç ektirme işleminde en çok tercih edilen FUE tekniği oldukça başarılı şekilde uygulanır. Burada kullanılan punch kaleminin uç kısmının motora bağlanması sonucunda, istenen devirde uygulama yapılabilir. Uç kalınlıkları gerektiği gibi değiştirilebilir. Bunun yanında doku derinliğinin ayarlanması motor sayesinde kolayca yapılabilir ve devamlı derinlik ayarlanmasına gerek kalmaz. Motor sayesinde donör sahadan daha sıkça greft alınabilir, daha fazla greft alınır. İçinde çoklu saç teli olan kökler çıkarılabilir. Bu sayede foliküler ünite bütünlüğünü korumuş olur.

Saç ektirme sonucu ne zaman alınmaktadır?

Saç ekimi yapıldıktan sonra yaklaşık 2-6 hafta kadar saçlarda dökülme ve kırılma olur. Daha sonra saçlar yeniden uzamaya başlamaktadır. Çok nadir şekilde hastalarda dökülme olmaz. Saç ektirmenin sonucu bu etkilerle birlikte 8-10 ay içinde alınmaya başlar. Bu süreçte saçlar uzar ve saç telleri kalınlaşmaya başlar. Bu sebeplerle saç ekimi yaptıran kişiler sabırlı olmalıdır.

Saç ektirme ne zaman yapılmalıdır?

Saç dökülme sorunu yaşayanlar, estetik kaygısı olanlar, saçlarının dökülmesini sorun haline getirenler saç ektirme işlemini yaptırmalıdır. Fakat bu uygulamayı yaptırmayı düşünenler her zaman gerçekçi beklentilere sahip olmalıdır. Çünkü saç ektirme başarılı bir şekilde yapılsa da her zaman doğal saçların yerini tutmayabilir. Bunun nedeni saçlı bölgeden alınacak saç köklerinin yeteri kadar yoğun olmamasından kaynaklanır. Eğer bunları kabul eden bir hasta olursa, sonuçtan memnun kalabilir. Ayrıca saç ekimi yaptırmaya karar vermek için, saçların tamamen dökülmesini beklememek gerekir. Bu sorunu yaşayanlar saç ekimi uzmanına danışarak doğru karar vermelidir. Bunun için en uygun adaylar kronik hastalığı bulunmayan, saç köklerinin alındığı bölgede sık saç telleri olan, saç ekiminin yapılacağını bölgenin donör bölgeye oranı 3/4 olan kişilerdir. Saç dökülmesi süren kişilerde daha sık saç ekimi yapılırsa, başarılı sonuçlar alınması mümkündür. Saç ektirme seansı 4-6 saat kadar sürer. Hastaların zamanını alan saç ektirmeye karar verme ve görüşme aşamasıdır. Saç ekimi yapılacak bölgedeki saç oranı ve donör sahadaki saç köklerinin miktarı süreyi uzatan unsurdur.
" } ] }