{ "title": "Saç Ekimi", "image": "https://www.sacbakimi.gen.tr/images/sac-ekimi(1).jpg", "date": "19.01.2024 07:29:42", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Saç ekimi, yaygın olarak görülen saç dökülmesi ve kellik sorunlarında kullanılan bir yöntemdir. Bu sorun en fazla erkeklerde görülse de kadınların da saç dökülmesinden etkilenmesi söz konusu olabilir. Bu beslenme düzeninden, genetik etkenlere, gebeliğe, emzirmeye, çeşitli ilaçların kullanımına, strese kadar çeşitli etkenlerden kaynaklanan bir sorundur. Saç dökülmesi için kullanılan çeşitli yöntemler olsa da bundan kalıcı olarak kurtulmanın olu saç ekiminden geçmektedir. Bu yöntemle kişiler yaşamları boyunca saçlarına kavuşabilir. Günümüzde saç ekiminde kullanılan yeni yöntemler sayesinde herhangi bir iz kalmadan, acının en az seviyeye indiği bir uygulama yapılmaktadır.

Saç ekimi uygulamasında vücuttan kelliğe karşı dirençli olan yani genetik etkenlerden dolayı dökülmeyen saçlı alanlardan saç kökleri alınmakta ve saçların döküldüğü yerlere nakledilmektedir. Bunun için FUT ve FUE tekniği kullanılmaktadır. Saç ekiminin ilk zamanlarında FUT tekniği daha yaygın kullanılmış, ancak günümüzde FUE tekniği daha fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Bunun sebebi FUE tekniği sırasında saç köklerinin alınarak, saçsız alana saç köklerinin nakil yapılmasının konforlu olması ve alınan neticenin daha doğal olmasındandır. Böylece saç ekimi kolaylaşmış ve insanların buna karar vermesi daha rahat olmuştur. Donör sahadan bistüri kullanılarak saç köklerinin alındığı FUT tekniği, neşter kullanılmayan, manuel punch ile mikro motor cihazının kullanıldığı FUE tekniğine yenik düşmüştür. Zahmetsizce, iz kalmadan ve en önemlisi iyileşmenin daha hızlı olduğu bir saç ekimi yapılmaktadır. Saç ekim merkezleri bu nedenle FUE tekniğini daha fazla kullanır hale gelmiştir. Hastalarda saç ekiminde bu yöntemi tercih etmektedir.

Saç ekimi yöntemleri nelerdir?

FUT tekniği (Klasik şerit tekniği): bu yöntemle saç ekimi yapıldığında başın arkasından yani iki kulak arasından bistüri ile 15-20 cm uzunluğa sahip, 2 cm genişliğe sahip saçlı cilt kesiti çıkarılır. Saçsız bölgeye ekim yapılacak saç kökleri bu kesitten çıkarılır. Kesitin alındığı yer dikişle kapatılır. Yapılan dikişler 2 haftada alınır. Bu yara bölgesinin yavaş iyileşmesi ve iz bırakması nedeniyle FUT tekniği olumsuz etkiler yapmaktadır. Saçlı cilt kesitinden ortalama 4000 saç kökü alınabilir. Özellikle kısa saçlı kişilerde yara izi daha belirgin olduğundan, bu teknikle saç ekimi tavsiye edilmez.

FUE tekniği (Foliküler Ünite Ektraksiyonu): Saç ekiminde hastalara sağladığı konfor sayesinde, ihtiyacı olan herkesin saç ekimi yapmaya karar vermesini kolaylaştırır. Saç kökleri bu yöntemde de FUT tekniği gibi arkadan iki kulak arasından alınır. Bunun farkı saç köklerinin vücuttaki diğer alanlardan da alınabilir özellikte olmasıdır. Genetik olarak iki kulak arasındaki saç kökleri dökülmediğinden, en fazla burası tercih edilir. Bu teknikte bistüri kullanılmaz. Mikro motorla ya da manuel punch kullanılarak tek tek alınır. Alınacak saç kökleri saçların sıklık oranına ve ihtiyaca göre tespit edilir. Bir seansta yaklaşık 2000-5000 greft alınır. Greftlerdeki saç teli sayısı da 4600-11500 kadardır. Bu oran saç yapısına göre değişir. Saçsız alanın büyüklüğü, saç köklerinin özellikleri, donör sahadaki saç kapasitesi ihtiyaç duyulan saç kökünü belirler. Bu yöntemde dışarıdan görünen izler kalmaz. Bir anlamda izsiz yöntem olarak tanımlanır. Kalan izler sadece 1 mm ya da daha küçük çaplı beyaz noktasal izlerdir. Saçlar uzadıktan sonra bunlarda belli olmaz. Özellikle mikro motor kullanılırsa, seansta daha fazla greft alınabilir. Aynı zamanda saç ekimi daha kısa sürede tamamlanır.

Saç ekimi sırasında yapılan işlemler

Saç çizgisi planlanması: Saç ekimi ne kadar doğal sonuç verirse, başarı oranı o kadar yükselir. Bu nedenle doğallığın sağlanması amacıyla saç çizgisinin planlanması doğru yapılmalıdır. Alınla saçlı alanın birleşimi saç çizgisidir. Saç ekim işleminden önce bu çizginin tespit edilmesi gerekir. Alınla saçlı bölgenin seviyesi ayarlanmalıdır. Bu düz net bir çizgi yerine, kırık çizgiyle üçgen çıkıntıların olacağı şekilde belirlenmelidir. Ayrıca bunun simetrisi olmalıdır. Bu saç çizgisine ince telli saçlar nakledilmelidir.

Hazırlık yapılması: Saç çizgisi planlamasından sonra hazırlık aşamaları vardır. Saç ekiminde FUE tekniği daha çok kullanıldığı için, saçlar kısa tıraş edilir. Daha sonra lokal anestezi uygulanır.

Saç köklerinin toplanması: bu aşamada saç köklerinin nereden alınacağı belirlenir. Bu çoğunlukla iki kulak arasıdır. Bunun sebebi genetik olarak saçların burada dökülmemesi ve saç ekiminden sonra kişinin yaşam boyu saçlarına kavuşmasıdır. FUE tekniğinde kesi yapılmadan, dikiş olmadan hastadan saç kökleri alınır. Mikro motorla 0,6-0,8 mm kalınlığında mikro punch ile kökler alınır. Böylece bölgedeki travma daha az olur.

Saç köklerinin yerleşeceği kanalların açılması: Toplanan saç köklerinden sonra, bunların yerleştirileceği kanallar açılır. Bu aşamada köklerin yerleştirileceği sıklık ve derinlik önemlidir. Çünkü saç ekiminin doğallığı bu sayede sağlanır. Estetik ve hoş görünümlü saçlar elde edilir.

Saç köklerinin açılan kanallara yerleştirilmesi: Her iki saç ekimi tekniğinde saç köklerinin yerleştirilmesi aynı şekilde olur. Kanallara planlı olarak saç kökleri yerleştirilir ve saç köklerinin zarar görmemesi sağlanır.

Saç ekimi sonrası

Hastaya yapılan saç ekimi bitince saç köklerinin alındığı yer sargıyla kapatılmaktadır. Başka bir sorun yoksa hasta aynı günde taburcu edilir. Saç ekimi yapılmış yer ertesi gün kontrol edilir. İlk yıkama işlemi de uygun olursa hemen yapılır. Önce özel hazırlanan bir solüsyonla bölge yumuşatılır ve medikal şampuan kullanılarak yıkama işlemi yapılır. Çok nazikçe yapılan yıkama her gün tekrarlanmalıdır. Bölgedeki kabuklanma yaklaşık 15 günde geçer. Bundan sonra saçlar normal şekilde yıkanabilir.
" } ] }