{ "title": "Saç Dökülmesi", "image": "https://www.sacbakimi.gen.tr/images/sac-dokulmesi(3).jpg", "date": "21.01.2024 05:24:24", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Saç dökülmesi, kadın ya da erkek fark etmeksizin her iki cinsin de maruz kalabileceği bir sorundur. Saç kişinin estetik anlamda görüntüsünü tamamlayan bir görseldir. Alışılmadık bir şekilde uzun zamandır saçlarda dökülme fark eden kişilerin bir doktora başvurması ve saçların neden döküldüğünü araştırması gerekir.

Saç dökülmesi toplumda erkeklerin problemi olarak görülse de kadınlarda da çok sık karşılaşılan problemlerden biridir. Saç dökülmesi, hormonlar, beslenme alışkanlıkları ya da mevsim geçişleri gibi pek çok nedenden kaynaklanabilir. Dökülmeyi engellemek için ilk olarak saçların neden döküldüğünü tespit etmek ve nedene yönelik tedavilerle dökülmeyi önlemek gerekir.

Saç Dökülmesi Neden Olur?

Hormonal Sebepler: Özellikle kadınlarda 30 yaştan itibaren hormonlarda farklılıklar yaşanmaya başlanır. Bu durum karşısında saç dökülmesi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bazı erkeklik hormonları kadın ve erkekte bulunur. Bazı kadınlarda bulunan erkeklik hormonu bozukluğu erkek tipi saç dökülmesine neden olabilir. Farklı hormonlarda saç dökülmesine sebep olabilir.

Polikistik over sendromu: bu rahatsızlık kadınlarda hormonal bozukluğa yol açabilir. Vücudun farklı yerlerinde tüylenmeye neden olurken saçların dökülmesine sebep olur. Polikistik over sendromu aynı zamanda adet bozukluğu, sivilce ve kilo artışına da yol açabilen bir hastalıktır.

Tiroit problemleri: Tiroit bezi normalden az ya da çok çalışıyorsa belirti olarak saç dökülmesine sebep olabilir. Saç dökülmesi haricinde kilo artışı, zayıflama, çarpıntı gibi belirtilere de yol açabilen bir hastalıktır.

Hamilelik: Hamilelik döneminde saçlar normalden daha fazla gür bir görünüm kazanır. Gebelik hormonları saçların dökülmesini engeller. Fakat doğum gerçekleştikten sonra hormonlar eski haline döndüğünde saçlar dökülmeye başlar.

Doğum kontrol hapları: Doğum kontrol haplarının içeriğinde bulunan hormonlar saçların zayıflamasına sebep olabilir. Genelde aile içinde saç dökülmesi problemi yaşanıyorsa saç dökülmesi yaşanma ihtimali daha yüksektir. Bazı kişilerde de doğum kontrol hapını bırakmak saç dökülmesine sebep olabilir.

Menopoz: Menopoz döneminde yine hormonların değişimi ile saç dökülmesi yaşanabilir. Bu dönemde yaşanan saç dökülmesi geçici bir süreçtir ve sorun bir süre sonra kendiliğinden ortadan kalkar.

Stres: Aşırı stres yaşamak saçlarda ani dökülmeye sebep olabilir. Bu durumda yaşanan saç dökülmesi birkaç ay devam edebilir. Stres nedeniyle yaşanan saç dökülmesini önlemek için stresten uzak durmak gerekir.

Zehirli Kimyasallar: Piyasada satışa sunulan birçok şampuan içinde kimyasallar kullanılmaktadır. Şampuanların içerisinde kullanılan kimyasal özellikle bağışıklık sistemini etkileyerek saç köklerine ciddi anlamda zarar verebilir. İçerisinde kimyasal bulunmayan doğal şampuan kullanmak saçların daha sağlıklı bir görünüm kazanmasını sağlar ve dökülme yaşanma. Aynı şekilde saç boyaları da kimyasal içerdiği için saçların dökülmesine neden olur.

Şok Diyetler: Şok diyetler ile kilo vermek başarılsa da saç kaybı kaçınılmaz olabilir. Ani kilo kaybı saçların ciddi anlamda dökülmesine neden olabilir. Ancak dengeli ve düzenli bir beslenme programı ile saçlar yine eski haline dönebilir.

Hastalıklar ve Tedavi Yöntemleri: Özellikle kanser tedavisinde uygulanan kemoterapi ve radyoterapi saçların tamamen dökülmesine neden olan tedavi yöntemlerindendir. Bu tedavi yöntemleri vücutta zararlı hücreleri yok eder. Ancak beraberinde saç köklerine de zarar vererek saçların tamamen dökülmesini sağlar. Tedavi sonlandıktan sonra saçlar yeniden çıkmaya başlar ve zamanla eski halini alır.

Saç Derisinde Sedef: Saç derisinde meydana gelen sedef, ciddi boyutlara ulaştığında saç dökülmesi yaşanabilir. Fakat hastalık kontrol altına alındığında saçlar yeniden eski sağlığına kavuşabilir.

Saçkıran: Saçkıran bağışıklık sistemine bağlı gelişen bir hastalıktır. Saçın belli kısımlarında ya da tamamında ciddi bir dökülme yaşanır. Vücut bağışıklık sisteminin bozulması ile saç köklerine istem dışı zarar verir. Bazen durum kalıcı olabilirken bazı durumlarda dökülen saçlar altı ay ya da 1 yıl gibi bir sürede yeniden çıkmaya başlayabilir.

Kıl Kökü İltihabı: Saç köklerinde meydana gelen iltihaplanma saç dökülmesine sebep olur. Eğer iltihap çok şiddetli gelişmişse yaşanan dökülme kalıcı olur. Bu durumda saçlarda bölge bölge kellik yaşanır.

Yaşlılık: Yaş ilerledikçe saçların uzama hızında azalma yaşanır. Saçlar daha ince bir görünüm kazanır. Saç rengi beyazlaşır ve genç yaşlara göre saçlar daha sağlıksız bir görünüm kazanır. İleri yaşlarda dökülmenin fazla olmaması için beslenme alışkanlıklarına çok dikkat etmek gerekir.

Kalıtım: Vücutta yaşanabilecek birçok sorun gibi saç dökülmesi de genler nedeniyle ortaya çıkabilir. Özellikle 50 yaş sonrası kadınlarda bu soruna çok sık rastlanabileceği gibi daha genç yaşlarda da ortaya çıkabilir.

Kullanılan İlaçlar: Bazı akne ilaçları ve anabolik steroidler saç dökülmesine sebep olabilen ilaçlar arasında yer alır. Aynı şekilde uyuşturucu tarzı ilaçlar da saç dökülmesine sebep olur.

Saç Dökülmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Saç dökülmesini tedavi edebilmek için dökülmenin neden kaynaklandığını tespit etmek gerekir. Neden tespite edildikten sonra nedene yönelik tedavi başlatılır. Dökülen saçları geri getirebilmek için uygulanan birçok yöntem vardır. Özellikle saç ekimi günümüzde çok fazla tercihe dilen tedavi şekillerinden biridir.
" } ] }