{ "title": "Saç Biti", "image": "https://www.sacbakimi.gen.tr/images/sac-biti.jpg", "date": "19.01.2024 11:52:25", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Saç Biti, Saç bitleri insan saçında hayat sürdüren ve çoğalan çok minik, kanatsız, günde iki ya da sekiz kez kan içerek yaşam sürdüren siyaha yakın böceklerdir. Saç bitleri saçlar arasında yaşayarak, kafa derisinden kan emerek yaşam sürdürürler ve başka hastalık bulaştırmazlar. Büyüklükleri iki veya üç mm kadar olup (Bir adet susam kadar), renkleri bronzdan siyaha yakın beyaza kadar değişir. Genelde kulak arkası ve ensedeki saçlar arasına yerleşirler. Yumurtalarına sirke denir. Bit, bu sirkeleri deriden üç veya dört mm uzaktaki saç diplerine bırakır. Saçın ayda bir santimetre uzadığı dikkate alınırsa bireyde ne zamandan beri bit olduğu hesaplanır.

Tarak veya fırça ile saçtan hemen ayrılmazlar. Sirkelerden altı veya on gün sonra küçük bitler ortaya çıkmaya başlar ve bir hafta içinde bu yavrular büyük hale gelirler. Sirkeler başın derisinden uzaklaştırıldıkları an canlılıkları hemen yok olur, bitler dış yerlerde iki gün yaşayabilir ve toplumdaki bireylerin inanışının tersine uçmaz, zıplamaz ve fırlamazlar. Sirkeler akımsı renkte, saç tellerine tutunmuş, toplu iğne başı büyüklüğündedir. Sirke adı verilen yumurtaları fark etmek bitin kendisini fark etmekten daha kolaydır ve genellikle ensenin üstündeki saç diplerinde, kulakların arka cephesinde ve başın arkasında saç kıllarına yapışmış halde bulunurlar. Sirkeler kir ya da kepek gibi yıkanarak giderilemezler. İlk başta faydalı bir ürün ile yok edilmelidir, sonra bu gaye için yapılmış ürünün paketinde bulunan ve bite özel bir tarak ile saçtan ayıklanmalıdır.

Saç biti insan vücudu dışında sadece kırk sekiz saat hayat sürdürebilirler ve ehilleşmiş hayvanlar üzerinde hayat sürdüremezler. Sirkeler ise insan vücudu dışında çaput ve battaniye üzerinde on ya da on beş gün canlı kalabilirler. Bitlenmenin geniş olarak düşünüldüğü gibi kirlilikle bir alakası yoktur; aslında bit pak, güçlü saçı, pis saça tercih eder. Olgunlaşmış veya çocuk, tüm insanlar bitlenebilir. En geniş belirtisi, baş bölgesi ve ensenin aşırı kaşınmasıdır. Saç biti çok çabuk bulaşabilir. Tarak, fırça, yazma, yastık, şapka ve tüylü oyuncaklar gibi üleştirmeli kişiye özgü eşyalar ile yaygınlaşır. Yinelenen salgın riskini arttırmamak için bu eşyaları bölüşmekten kaçınılmalıdır. Bitlendiğinizin nasıl farkına varırsınız?
Bitlenmeyi açığa çıkaran ilk emare sürekli kafa derisinin kaşınmasıdır. Biti belirlemek ve yaygınlaşmasını önlemek gayesiyle, ensenin arka bölümündeki ve kulak arkasındaki saç kılları çok dikkatli bakılmalıdır. Bitler ışıktan uzaklaştıkları için, sadece saç kılına tutunmuş minik akımsı, yuvarlak yumurtaları (Sirkeleri) görebilirsiniz. Vücut biti tifus isimli hastalığın taşıyıcısı olması sebebiyle sağlık açısından çok zararlıdır. En çok kafaların diğer insanlarla yakın teması anında bulaşabilir. Çocuklarda sıkça görülen kaşınmalara tutkun olarak saç diplerinde kanamalar ve saç hastalıkları oluşabilir. Deri iltihabını yanında boyun bölgesinde lenf düğümlerinde kabarmalar oluşur ve bunun akabinin de kabuklanmalar meydana gelir.

Eczanelerden alınan ilaçları saç diplerine uygulayarak bitlerden kurtulabilirsiniz ve paketin içindeki küçük tarak ile saçlarınızı tarayıp sirkelerden ya da bitlerden kurtulabilirsiniz. Bu işlemi birkaç hafta tekrarlayarak kalıcı çözüm yaratabilirsiniz.
" } ] }