{ "title": "Demir Eksikliği Saç Dökülmesi", "image": "https://www.sacbakimi.gen.tr/images/demir-eksikligi-sac-dokulmesi(1).jpg", "date": "20.01.2024 07:26:58", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Demir eksikliği saç dökülmesi, mevsimsel farklılıklar, ruhsal baskı, demir eksikliği ve hormon bozuklukları saç dökülmesinin sebeplerinden sadece birkaçıdır. Fakat saç dökülmelerinin kaynağında önemli sağlık sorunları da yatabilmektedir.

2 ayı aşan saç dökülmesini önemseyin

Saçlı deride aşağı yukarı 100 bin adet saç bulunmakta ve erişkinlerde yıkanma ve taramaya ilişkili olarak da gün içerisinde aşağı yukarı 100-150 adet saç teli dökülebilmektedir. Saç dökülmesi, hormonsal ve besinsel etmenler, kimyevi maddelere maruz kalma, kalıtımsal yatkınlık, sistematik sıhhat sorunları, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, ruhsal psikolojik baskı ve saçlı deri hastalıklarına ilişkili olarak da meydana çıkabilmektedir. Sıhhatli bir insanda saç dökülmeleri 2 aya denli sürebilmektedir. Senede 3 defa tekrarlanan saç dökülme müddetinin 2 ayı aşması ise birtakım önemli sıhhat sorunlarının habercisi olabileceği benzeri profesyonel yardımı alınmasını gerektirebilir. Saç dökülmesi çoğunlukla tetikleyici faktörden 3-4 ay ardından başlamakta ve bu etmenler tedavi edildikten 6-12 ay ardından normale dönebilmektedir.

Uzun müddetli hipotiroidi daimî kök kaybına neden olabilir

Tiroit bezinin az çalışması başka bir deyişle hipotiroidi halinde yaygın saç kaybı veya beden kıllarında zarar görülebilir. Tiroit hormonu rehabilitasyonu sonrasında aşağı yukarı 8 haftada saçlar normal haline dönmeye başlamaktadır. Uzunca müddetli hipotiroidide daimî kök kaybı gelişmekte olup tiroit bezinin çok çalışması başka bir deyişle hipertiroidizm ise saç dökülmesi nedeni olabilir.

Demir Eksikliğinin Saç Dökülmesine Etkisi

Demir eksikliği, kansızlığın en bariz olarak meydana çıkmasına neden meydana gelen faktör olarak da bilinmektedir. Eskiyen insanlar demir ihtiyaçlarını, kuyulardaki ve temiz pınarlardaki işlem görmemiş sulardan ele geçirilen bol miktardaki minerallerden, özel beslenen hayvanların kırmızı et ve uzuv etlerinden, pikten inşa edilmiş demir yeme pişirme tencerelerinden ve diğer mutfak aletlerinden ihtiyaçlarını giderirlerdi. Son zamanlarda, musluktan akan sularda ve işlenmiş sularda pek nadir veya hiç yok derecede demir yer almaktadır. Kırmızı et kullanımı ise sıhhat otoriteleri aracılığıyla çok önerilmemektedir. Uzuv etler bulmak da son zamanlarda çok güçleşmiştir ve paslanmaz sert veya yapışmaz tencere dökme demir tencerelerin yerini almıştır. Bununla Birlikte, kişilerin kocaman acı çektiği çölyak hastalığı, tahriş meydana gelen bağırsak sendromu, Crohn sıhhat sorunu (İnflamatuvar bağırsak sıhhat sorunu), mide ülseri ve diğerleri benzeri hazm hastalıklarını engellemeye günümüz gıdalarının içerisinde yer alan az miktardaki demirin gücü yetmemektetir.

Bir insan bedeninde, çoğunlukla kanda yer alan demir, eritrositler (Hem biroglobin) ve miyoglobin'in (Adale dokusu içerisinde yer alan kırmızı kan hücresinin bir türü) oksijen taşımaya destekçi olabilir. Demir, kan hücrelerine oksijen gelmesine ve adale hücresinin beslenmesi benzeri bedende çoğu önemli rolü yer almaktadır. Demirin bununla birlikte saçların uzamasında ve sıhhatli gelişiminde önemli bir faktör meydana geldiğini çok insan bilmemektedir. Şayet kimse rejim yapıyorsa ve bu diyet; saç hücresinin gereği denli demir içermiyorsa beden bu demiri gereken olmamış demir olarak da algılayarak bir olarak demir depolarının canlılığı amacıyla türetir. Bu vaziyette demir yoksunluğundan ötürü saç dökülmesi yaşanır.

Demir eksikliği meydana gelen bayanların %70'inde saç dökülmeleri görülür

Doğum sonrasında bilhassa 1-4. Aydan bu yana hormonal değişimlere ilişkili olarak da saç dökülmesi başlar ve çoğunlukla 6 aydan kısa sürer. Kadın hasta kişilerde bilhassa saçların ön yerlerinde seyrelme, akne, adet düzensiz olması, tüylenmede yükseliş benzeri sorunlar olduğunda cinsiyet hormonlarının seviyesini muayene etmek gerekiyor. Diffüz başka bir deyişle bütün saçlı derinizi içeren saç kaybından yakınan bayanların %70'inde demir eksikliği saptanmaktadır.
" } ] }