{ "title": "Çoçuklarda Saç Dökülmesi Nedenleri", "image": "https://www.sacbakimi.gen.tr/images/cocuklarda-sac-dokulmesi(1).jpg", "date": "22.01.2024 01:51:13", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Çocuklarda saç dökülmesinin nedenleri, çoğunlukla sağlıklı bireylerde günde yaklaşık olarak 50-100 arasında dökülen saç telleri doğal olarak kabul edilmektedir. Eğer daha fazla saç dökülmesi var ise yaşanabilecek bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Çocuklarda meydana gelen saç dökülmesi problemi ise genellikle \"Alopesi Areata\" (Saç kıran) olarak tanımlanmaktadır. Özellikle kız erkek ayrımı olmadan ortaya çıkan saç kıran rahatsızlığı genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde ortaya çıkmaktadır. Çoğunlukla çocukluk döneminde yani 5 yaşın altındaki çocuklarda yaşanan saç dökülmeleri yaklaşık 1-2 cm çaplarında ve dairesel saç dökülmeleri olarak ortaya çıkmaktadır.

Çocuklarda saç dökülmesi, genel olarak çocuklarda meydana gelen bu saç dökülmeleri basit bir saç dökülmesi problemi değildir. Eğer saç dökülmesi problemi ortaya çıktığı zaman hemen tedaviye başlanmaz ise çocuğun başındaki mevcut olan saçların tümü dökülebilir. Ayrıca bu saç dökülmesi ile kaşlar ve kirpiklerde de dökülmeler yaşanabilir. Çocuklarda yaşanan saç dökülmelerinde mutlaka zaman kaybedilmeden tedaviye başlanmalıdır. Bu şekilde dökülmeye başlayan saç kontrol altına rahatlıkla alınabilir.

Çocuklarda saç dökülmesinin, diğer bir neden ise özellikle kalıtsal olmasıdır. Çocuğun ailesindeki bireylerde yaşanan saç problemleri çoğunlukla genetik özelliğinden dolayı çocuklarda görülebilmektedir. Çocuklarda saç dökülmesinin diğer bir nedeni de saç koparma hastalığı (Trikotilomani) sebep olmaktadır. Genellikle saç koparma alışkanlığı olan çocuklar özellikle kaşlarını ve saçlarını çekerek koparırlar. Çoğunlukla saç koparma hastalığı psikolojik olduğundan dolayı Uzman yardımı ile tedavisi yapılabilmektedir.

Saç dökülmesinin diğer bir nedeni, çocukluk döneminde özellikle yapılan diyetler ya da çocuğun aşırı beslenmesi de saç dökülmesine yol açmaktadır. Ayrıca vücutta çinko ve demirin yetersiz olması çocuğun hem saçlarının dökülmesine hem de gelişiminin durmasına neden olmaktadır. Çocuklar dengesiz beslenmeleri veya bu maddelerin özellikle vücutta emilimin yetersiz olmasından dolayı çinko ve demir eksikliği meydana gelmektedir. Genel olarak hayvansal gıdalar, et, karaciğer ve peynir gibi gıdalar çinko bakımından oldukça zengin besinlerdir. Bulgur, badem, mantar, buğday ve cevizde çinko bakımından zengin olan gıdalardır. Özellikle çocukların beslenmelerinde bu gıdaları tükettikleri zaman saç dökülme problemine karşı faydalı olabilmektedir.

Saç dökülmesinde, diğer bir nedense demir eksikliğidir ve enfeksiyona karşı aşırı duyarlılık ortaya çıkar. Çocuğun saç, tırnak, mukoza ve derisinde değişiklikler meydana gelir. Özellikle C vitamini vücutta demir emilimini arttırmasından dolayı yumurta portakal suyu ya da domates ile, köftenin de mutlaka yeşil salata ile tüketilmesi çok önemlidir. Çocuklarda yaşanan demir eksikliği, kuru baklagiller, dana eti, kuru kayısı, koyun eti, yeşil sebze, sakatat, pekmez, üzüm, fıstık, tahin, fındık ve susam demir bakımından oldukça zengin besinlerdir. Mutlaka çocukların bu besinleri tüketmesi gerekmektedir.

Çocukluk döneminde saç dökülmesi, çoğunlukla mantar hastalıkları çocukluk döneminde saç diplerini olumsuz olarak etkiledikleri için saç dökülmesinin diğer bir sebebi olabilmektedir. Genellikle mantar hastalığı küçük yamalar şeklinde kabuklanarak başlar ve yayılır, daha sonra saçlarda kırılmalar, saç derisinde kızarıklık ve şişliklere yol açtığı gibi kanamalara neden olabilmektedir. Mantar hastalığı ilaç tedavisi ile düzelebilmektedir. Ayrıca çocuğun geçirdiği yüksek ateşli hastalıklar sonucunda da saç dökülmeleri görülebilmektedir.
" } ] }